Artikel 403 komt als een boemerang terug bij BV’s

Oprichting & structurering

Artikel 403 komt als een boemerang terug bij BV’s

Weinig wetsartikelen leiden tot zoveel commentaar en rechtszaken als artikel 403. Elk concern krijgt er vroeg of laat mee te maken, weet Ilona Willemars.

Jaarrekeningen opstellen, laten controleren en deponeren kost tijd. Vooral als je dat voor verschillende bv’s doet. Met artikel 403 bereik je een vrijstelling. Je veegt dan alle balansen op één hoop (consolideren). Zo hoef je alleen nog de jaarrekening van het moederbedrijf bij het handelsregister af te leveren. Fijn, tot een dochter in zwaar weer komt. 403 komt dan als een boemerang terug.

Schuldeisers
Één van de voorwaarden van 403 is dat een rechtspersoon hogerop in de groep zich aansprakelijk stelt voor de schulden (voortvloeiend uit rechtshandelingen). Meestal wordt dat zonder veel omhaal gedaan wanneer het een concern voor de wind gaat. Komen de dochters ineens in de problemen door een neergaande markt, zoals het geval was in de jaren erna, dan zit moeder met de schuldeisers. Zonder die handige vrijstelling was alléén de dochter failliet gegaan.

Nieuw stukje
Recent is er een nieuw stukje in de moeilijke puzzel van artikel 403 gelegd. De vraag die bij de Hoge Raad op tafel lag was: als de vordering van crediteur X op vrijgestelde vennootschap A een wettelijk voorrecht heeft, is de vordering van X op de hoofdelijk aansprakelijke moedermaatschappij B dan óók bevoorrecht? Die vraag ontstaat wanneer de moedermaatschappij dus óók failliet gaat. Nee, zegt de Hoge Raad.

Doorrekenen
De moraal is dat je in eerste instantie gemak krijgt van 403, maar in zware tijden met complexiteit en extra schulden te maken krijgt. Reken de verschillende scenario’s (ook de slechte) dus door als je een vrijstelling wilt toepassen. Kijk naar 403 als je de kredietwaardigheid van een klant natrekt. Bij verkoop van je dochter, kun je het beste meteen de verklaring intrekken. Het is namelijk wel eens voorgevallen dat een vorige eigenaar opdraaide voor de schulden van een verkochte dochter.


Ilona Willemars
is advocaat bij HVG en gespecialiseerd in vennootschapsrecht, aandelen gerelateerde beloningen en joint ventures.