Opdrachtgevers, zo knijp je gezond uit

Koop & verkoop

Opdrachtgevers, zo knijp je gezond uit

Grote opdrachtgevers kunnen hun voorwaarden opleggen. Met het grote risico dat leveranciers ze naar de mond praten en niet kunnen leveren als puntje bij paaltje komt. Hoe zorg je ervoor dat de afspraken in een contract realistisch blijven?

Als je altijd zelf de voorwaarden van een contract bepaalt, kan er nog wel eens bepaald soort luiheid optreden. Dat je bijvoorbeeld geen goed oog meer hebt voor de tegenpartij. Waarmee doe je zaken? Kan die partij je opdracht wel aan? Ben je zeker van levering? En ja, het kan lang goed gaan. Maar het gaat ook geheid eens fout. Daarom zeg ik: zorg altijd voor een realistisch contract. Ook als je daarmee niet het onderste uit de kan haalt.

Governance
Wat betekent dat dan? Laat ruimte voor marges. Je kunt een leverancier amper iets laten verdienen, maar op de langere termijn loop je risico’s. Tuurlijk, als je kwaliteitseisen en leveringseisen vastlegt, hoeft de levering er in wezen niet onder te leiden. Maar als je eigenlijk te weinig betaalt, kan je leverancier bij een kleine tegenslag in de problemen komen en kopje onder gaan. Met een beetje marge bouw je dus duurzame leveringszekerheid in. Stel ook reële deadlines, want tijd is een aspect waarop partijen zich altijd verkijken. Laat staan wanneer er wishful thinking in het spel is. Wat ik merk, is dat duidelijke governance goed werkt. Signaleer problemen op tijd en maak afspraken die wederzijds afdwingbaar zijn. Als er iets misgaat, dan ben je er op tijd bij.

Schijnzekerheid
Te ambitieuze afspraken zijn in feite schijnzekerheid. Voor wie wil weten hoe schijnzekerheid er in de praktijk uitziet, moet eens kijken naar de vele IT-aanbestedingen die in de afgelopen jaren zijn gedaan. Opdrachten die honderden miljoenen waard waren, waarin vaak alle eigendomsrechten werden overgedragen en waarin de hoogste eisen worden gesteld. Zo hoog, dat vrijwel geen leverancier ze werkelijk serieus nam. Als alle aanbieders het toneelstuk toch meespelen, dan wordt het dus echt gevaarlijk. Want dan is het product dat je koopt een beetje zoals de nieuwe kleren van de keizer.