Den Haag roept om vernieuwing. Maar wie maakt er écht werk van?

Identiteit & innovatie

Den Haag roept om vernieuwing. Maar wie maakt er écht werk van?

De inval bij UberPop illustreert wat we overal zien. Terwijl de overheid laaiend enthousiast is over innovatieve bedrijven, worden zij  door diezelfde overheid op de vingers getikt.

‘Hoe ouderwets de geldende wet ook is, ieder bedrijf moet zich eraan houden’, zegt D66-Kamerlid Kees Verhoeven vrijdag in de Volkskrant. Tegelijkertijd zijn het kabinet en een meerderheid in de Tweede Kamer meer dan enthousiast over bedrijven als Uber en Airbnb. ‘Zulke innovatieve ontwikkelingen verdienen waardering’, aldus minister van Economische Zaken Henk Kamp in een brief aan de Tweede Kamer. In het televisieprogramma Buitenhof zegt hij dat regels en wetten meer rekening moeten houden met de mogelijkheden die het internet biedt. ‘Wetgeving is momenteel nog altijd teveel gericht op de regulering van bestaande situaties’, aldus Kamp. Wat er volgens hem moet gebeuren om de Nederlandse economie te stimuleren: onze wetgeving vernieuwen. Dat houdt in: niet precies zeggen wat mag en niet, maar kaders schetsen en ondernemers binnen die kaders de ruimte geven. Ook de hoogste baas op zijn ministerie, secretaris-generaal Maarten Camps, pleit daarvoor, en MKB Nederland onderschrijft die visie.

We zijn het blijkbaar allemaal eens, maar ondertussen verandert er niks. Ook Henk Kamp geeft in Buitenhof niet aan wie er wanneer aan de slag gaat met de verouderde wetgeving. De grote vraag blijft voorlopig: wanneer pakt ‘Den Haag’ de handschoen op en krijgen vernieuwende initiatieven echt de ruimte die ze verdienen?

Johan Westerhof is voorzitter van het bestuur van HVG.