‘Ikzelf twijfelde niet, maar de board wel’

Fusie & overname

‘Ikzelf twijfelde niet, maar de board wel’

Op het allerlaatste moment een deal afbreken. Reinout te Brake van Spil Games deed het. Daar ging wel de nodige discussie aan vooraf.

Tegen welke deal heb je ooit ‘Nee’ gezegd?

In 2006 kreeg ik namens Spil Games de kans om voor 30% deel te gaan nemen in het Duitse gamebedrijf BigPoint in Hamburg.

Wat was de belangrijkste reden dat je ‘Nee’ zei?

Simpel. Ik moest ‘Nee’ zeggen tegen het aanbod omdat de board van Spil Games uiteindelijk geen akkoord gaf. De redenering was dat we ons eerst moesten concentreren op wat we noemden ‘de eigen business’. Jammer. Want ik zag veel synergiemogelijkheden. Wij waren goed in traffic en BigPoint was goed in het produceren van games. Combineer die twee disciplines en je hebt iets goeds in handen.

Heb je een moment getwijfeld over de deal of was het direct ‘Nee’?

Ik herinner me dat er wel een paar maanden over gediscussieerd is.

Waaraan twijfelde je?

Ikzelf twijfelde niet. Maar de board nam de hele deal onder de loep. Zowel de prijs als de mogelijke synergievoordelen waren voer voor debat, herinner ik me. Het lukte uiteindelijk dus niet om de board mee te krijgen.

Hoe kijk je met de kennis van nu terug op het toenmalige ‘Nee’?

Als een gemiste kans. Toen wij konden instappen bij BigPoint werd het bedrijf op zo’n 30 miljoen euro gewaardeerd. Een jaar later, in 2007, investeerde Comcast/NBC bij een waardering van 110 miljoen euro. En weer later kocht een nieuwe hoofdaandeelhouder BigPoint voor 350 miljoen dollar. Kortom, als die deal door was gegaan, hadden we onderdeel kunnen zijn van die groei in kennis, schaal en financiën. Doodzonde.