Fusie & overname

De pater familias en zijn terriër

Diederik van den Biggelaar leidde het team dat SoFine van Alpro kocht. Jan Meijerman (HVG) beet in enkels tijdens de onderhandeling. Hoe een gehaktbal de weg wees naar een overname in vleesvervangers.

Me, de pater familias
‘Ik heb het spel van de overname vaak gespeeld. Als het om eigen aankopen ging, kreeg emotie nog wel eens de overhand. Dromen over wat er ging komen, wishful thinking. Ik ben er soms te optimistisch ingestapt. Vind ik niet erg. Daar leer je van. De weg ernaartoe is belangrijker dan het resultaat. Ik wil een onderstroom creëren die een groep sterk maakt, daar ligt mijn kracht.
Die sfeer hadden we te pakken tijdens de overname van SoFine, een dochter van Alpro die vleesvervangers maakt. Alpro wilde er vanaf, want drink- en yoghurtproducten zijn de kernactiviteiten. De focus van Mandaat ligt ook ergens anders, op interim management en advies, maar we wilden onze kennis van markten beter benutten. Een paar maanden eerder hadden we Mandaat Investments opgericht. SoFine was de gedroomde start, want de markt groeit en wij hebben veel kennis van retail in huis. Ikzelf heb jaren voor Heineken gewerkt en Bart Merkus had topposities bij Verkade, Westland en Mars. Hij is nu algemeen directeur bij SoFine en ik ben voorzitter van de raad van advies. Wij gaan met innovatieve en vooral heerlijke plantaardige voeding retailers in heel Europa bedienen. Voorheen kon dat niet, omdat Alpro alleen onder eigen merknaam met op soja gebaseerde voeding wilde opereren. Het voelt alsof de rem eraf is in het bedrijf. De R&D-manager gaat echt helemaal los.
Tijdens het overnameproces was ik de pater familias. De rust, de ervaring. Zo’n rol is nodig om in onderhandelingen het onderste uit de kan te halen. Een deel van de groep verkent de grenzen en gaat daar soms overheen. Dan heb je een hulplijn nodig. Als het nodig was, kon ik de telefoon pakken en over de hoofden van de anderen de boel sussen met de CEO van Alpro. Net zoals hij dat andersom met mij deed.’

& My Lawyer, de bijter
Jan Meijerman was de bijter van onze groep. Samen met Bart en Jeroen Knikkink, die nu financieel directeur is bij SoFine, sleepte hij punten uit het vuur. Jan durft te clashen met de andere kant van de tafel. Hij bijt zich vast in een punt, soms met botte tanden. Vervolgens maakt hij er een grap overheen, zodat de sfeer weer volledig omslaat. Als iedereen zijn rol vindt, dan zie je het groeien. Uiteindelijk heeft het proces nog geen zes weken geduurd. Dat vind ik ongelooflijk, zo snel.
Jan had ik amper drie weken voor Alpro in beeld kwam ontmoet. We hebben samen een bal gehakt gegeten in Rotterdam, in de Ballentent. Ik heb het nodig om op een basaal niveau contact te maken. Ik ben een mensenmens. Als ik met iemand spreek, dan hoeft niet elke zin betekenis te hebben. Advocaten hebben vaak formele neigingen. Vooral de typische Zuidas-advocaten. Die zijn heel goed in hun vak, maar het is ook een kunstje. Alles afgrendelen, 100 mails over en weer. Voorkauwen. Daar heb ik geen zin in. Jan kan handelen “in mijn geest”. Als ik in de auto zat en hem nog even wilde bellen, ging het niet over details. Dan ging het over hoe de hazen liepen.
Misschien is het óók een generatiekwestie. Jan en ik zijn babyboomers. Er zit een bepaalde losheid in ons, maar ook een rechtstreekse manier van omgang. Ik ben soms te gemakkelijk, vind iets al snel “gedoe”. Op dat soort momenten houdt Jan me bij de les. Die zegt gewoon: hè vriend, wij gaan deze punten wél even behandelen. Jan kan een strenge meester zijn, letterlijk en figuurlijk.’

Diederik van den BiggelaarDiederik van den Biggelaar
Is: Managing partner en mede-eigenaar van Mandaat Interim Management
Was: oprichter van Dansen bij Jansen, exportdirecteur bij Heineken, bedenker van iKi Bier, en dga van Perfecta Groep.

Jan Meijerman HVGJan Meijerman
Was: De laatste 25 jaar betrokken bij talloze overnames, reorganisaties en IPO en delisting-transacties voor grote nationale en internationale cliënten. Hij was vice-voorzitter van HVG van 2005 – 2009
Is: Senior partner van HVG met als specialisaties onder meer M&A, commercieel recht en telecom. van