De deal die doorbrandde in zijn hand

Fusie & overname

De deal die doorbrandde in zijn hand

John de Vroede verdiende zijn sporen in strategische marketing. Vóór alles ziet hij zichzelf als beroepsnetwerker, die partijen aan elkaar kan koppelen en zo deals tot stand kan brengen. Vaak gaat dat goed, en ooit ging dat helemaal mis.

Wat was de deal?

‘Als ik gevraagd word voor een klus breng ik mijn netwerk mee. En ga ik op zoek naar de juiste verbindingen. In 2012 werd ik mede daarom gevraagd om ad interim Chief Marketing Officer te worden van InfinAgora, een handelsplatform in oprichting dat alle WTC-bedrijven in de wereld digitaal zou gaan verbinden. Eén van mijn taken was het samenstellen van een aantrekkelijk welkomstpakket. Ik moest dus bedrijven aan dat welkomspakket weten te binden.

Hoe graag wilde je de deal?

Ik ging keihard aan de slag en bracht onder meer mijn relatie Diner Jaarkaart binnen. Een scherpe en lucratieve deal die op drie fronten – via  telefoon, per mail en fysiek – was uitonderhandeld. En zwart op wit stond. De zaak zou beklonken worden in sterrenrestaurant Parkheuvel, onder de Euromast. We dineerden er met beide delegaties op uitnodiging van Henk Jansen, directeur van Diner Jaarkaart.

Wat was het eerste signaal dat het niet goed zat met die deal?

Het contract komt halverwege op tafel voor ondertekening en de directie van InfinAgora, mijn directie, schuift het doodleuk terug. Ze zijn “er nog niet klaar voor” en willen verder onderhandelen. Dat was voor mij wel een complete verrassing, voor iedereen trouwens. De stemming slaat om. Partijen gaan met een kater uit elkaar.

Hoe heb je de stekker eruit getrokken?

Omdat mijn netwerk heilig is, blaas ik de deal meteen af en vertrek een dag later bij InfinAgora. Ik kon daar niet op die manier aanblijven. Ik koos voor mijn netwerk.

Hoe ver was de deal toen gevorderd op een schaal van 1 tot 5?

Rond de 4/5.

Wat zou je zoveel jaar later anders doen?

‘Als ondernemer lééf ik van kansen. Grijp ik kansen, waar ik ze zie. InfinAgora had werkelijk een prachtidee en op papier klopte het, maar in werkelijkheid was het een kaartenhuis. Nu ben ik nog nét zo hard op zoek naar de “next big thing”, maar door deze deal is er een stemmetje in mij dat veel eerder aan de bel trekt en roept: “boekenonderzoek!”.’