Fusie & overname

De 5 grootste fusies en overnames van 2014

Vorig jaar bleek het al uit onderzoek: meer dan een derde van de bedrijven richt zich in 2014 op een overname. En inderdaad, de overnames waren niet van de lucht dit jaar. De vijf grootste wereldwijd op een rij.


5. Actavis & Forest Laboratories: €20,2 miljard
De eerste overname is te vinden in de categorie farmacie. Het Ierse Actavis, volgens eigen zeggen ‘a unique specialty pharmaceutical company focused on developing, manufacturing and commercializing high quality affordable generic and innovative branded pharmaceutical products for patients around the world’ nam medicijnontwikkelaar Forest Laboratories over. In totaal gaven de Ieren 20,2 miljard euro uit.

4. Holcim & Lafarge: €37,3 miljard
Halverwege 2015 zullen de twee grootste cementproducten van de wereld onder één naam verder gaan. Om iedereen tevreden te houden, kozen ze voor de veilige naam LafargeHolcim. Belangrijkste reden voor de fusie is volgens de betrokkenen het schaalvoordeel dat ze kunnen realiseren: €1,4 miljard in één keer. Vooral bij de inkoop- en de verkoopafdeling wordt het geld ‘verdiend’. Dat de fusie niet over één nacht ijs ging, blijkt uit het feit dat de fusie door 15 verschillende landelijke instanties bekeken moest worden voordat toestemming werd gegeven.

3. Medtronic & Covidien: €37,3 miljard
Het Amerikaanse Medtronic, toeleverancier voor de medische industrie, dacht slim te zijn door branchegenoot Covidien uit Ierland over te nemen. De belastingdruk op het Europese eiland is laag, dus Medtronic zag het al helemaal voor zich: hoofdkantoor verplaatsen = meer geld overhouden. Daar dachten de Amerikaanse autoriteiten anders over. Nieuwe regelgeving maakt het onmogelijk voor Amerikaanse bedrijven om belasting te ontduiken via hun buitenlandse dochterbedrijven. Desondanks gaat de overname door.

2. AT&T & DirecTV: €53,5 miljard
De twee grootste overnames van dit jaar spelen zich allebei af in de Amerikaanse media/telecom-wereld. Net als één van de opvallendste fusies in Nederland trouwens, maar de €10 miljard die hier in omging steekt schril af bij de €53,5 miljard die gemoeid is met de AT&T & DirecTV-deal. De provider van mobiele oplossingen en de satelliet-TV provider zijn op dit moment met rechtenorganisaties in overleg om goedkeuring te krijgen voor de fusie. Daarin ligt vooral de Federal Communications Commission (FCC), verantwoordelijk voor alle regelgeving met betrekking tot telecommunicatie, dwars. Huidige stand van zaken is dat ze willen kijken of het stoppen met het aanleggen van glasvezel door AT&T met deze overname te maken heeft. AT&T zou daarmee de schijn wekken dat ze die deur dichtgooien en de content alleen via mobiel willen verspreiden. Toegang tot glasvezel is één van de speerpunten van de Amerikaanse overheid.

1. Comcast & Time Warner Cable €55,7 miljard
De FCC heeft het druk, want ook de grootste overname betreft twee telecommunicatiebedrijven. Laatste actie: de waakhond wilde de contracten tussen kabelbedrijven en de provider openbaar maken. Dit is afgewezen omdat deze informatie te concurrentiegevoelig is. Dat is echter niet het grootste struikelblok voor de voortgang van deze deal. President Obama is een groot voorstander van netneutraliteit en dit kan roet in het eten gooien voor deze grootste overname van het jaar. Na de samensmelting zou het bedrijf verantwoordelijk zijn voor 35 procent van alle internetaansluitingen in Amerika. Daarmee zouden ze eigen content voorrang kunnen geven bij een grote groep Amerikanen en in de ogen van Obama is dit te veel macht. Er staan al genoeg bedrijven in de rij om Time Warner Cable over te nemen mocht deze deal niet doorgaan.