‘Ze dachten dat ik gek was geworden’

Fusie & overname

‘Ze dachten dat ik gek was geworden’

Durf je de stekker uit een deal te trekken als je eigenlijk niet meer terug kunt? Jan Zoetjes wel. Precies op het moment dat de champagne werd ontkurkt. En werd hij daar beter van?

Tegen welke deal heb je ooit ‘Nee’ gezegd?

Samen met mijn toenmalige zakenpartner heb ik ooit ‘Nee’ gezegd tegen een deal met een Engels, beursgenoteerd concern. Zij wilden ons overnemen. Wij samen hadden destijds een goed lopend detacheringbedrijf.

Wat was de belangrijkste reden dat je ‘Nee’ zei?

Mijn partner had eerder in zijn loopbaan al een soortgelijke deal gedaan, waarbij hij een deel van de verkoopsom, zes miljoen, in cash kreeg uitbetaald en het andere deel, drie miljoen, in aandelen. Dat laatste gedeelte verwaterde binnen de kortste keren. Dus toen we na lange onderhandelingen met de Engelse delegatie in het Amstelhotel aan het dineren sloegen om de deal te beklinken, de drank rijkelijk vloeide en ineens, in de allerlaatste fase, duidelijk werd dat we tachtig procent van de som in aandelen, en dus niet in cash, zouden krijgen, sloeg de sfeer radicaal om. We trokken ons onmiddellijk terug. Nog tijdens het diner. Onmiddellijk kwam er een batterij deftige heren met hoge functies op me af om te vragen of ik wel goed snik was. Ik was gelukkig broodnuchter. Het bleef ‘nee’.

Heb je een moment getwijfeld over de deal of was het direct ‘Nee’?

‘Dat laatste.’

Waarom twijfelde je niet?

‘Die tachtig-twintig verhouding was dermate scheef, dat geen haar op mijn hoofd die deal nog wilde. Als je je zaak verkoopt, wil je er niet nog eens de onzekerheid van de beurs bij hebben.’

Hoe kijk je met de kennis van nu terug op het toenmalige ‘Nee’?

‘Als een goede zet. Wat heb je aan een vermogen in aandelen van een bedrijf waar je zelf geen invloed meer op hebt? Je gaat dan speculeren in plaats van ondernemen. Dat had die eerdere ervaring van mijn zakenpartner maar ál te duidelijk gemaakt. Later hebben we gelukkig een betere verkoopdeal kunnen sluiten, met een veel groter aandeel in cash.’